Mersin Barosu: HPV aşısı hakkı için mücadele şart

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi “HPV ve Aşı Hakkı- HPV Aşısının Bedelinin İadesi Davaları” konulu panelde HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini, aşı yaptıranların ise HPV aşısı bedelinin iadesinin davası açarak, ücretsiz sağlık hakkı mücadelesi vermesi gerektiği ifade etti.

Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Çiğdem Ataş Erçolak, avukatlar, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği üyelerinin katılımıyla, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay’ın moderatörlüğünde Mersin Barosu konferans salonunda gerçekleşen seminerde; Eczacı Cem Kılınç, “Kanser faktörleri, HPV tipleri, HPV aşısının önemi, aşı hakkı, sağlık politikaları”, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Bilekdemir, “HPV aşısını kimlerin ne zaman yaptırması gerektiği, erken teşhisin önemi”, Mersin Barosu / Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Üyesi Av. Derya Demir, “HPV Aşısının Bedelinin İadesi Davaları”  hakkında sunum yaptı.

HPV aşısı 149 ülkede ücretsiz yapılıyor

Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Av. Çiğdem Ataş Erçolak, rahim ağzı kanserini yok eden HPV aşısının 149 ülkede ücretsiz yapıldığını belirterek, “Baromuz tam bir yıl önce kamuoyu farkındalık çalışması kapsamında 6 kadın öğrencinin aşı olmasına katkı sunmuş ve akabinde yine bilgilendirici panel düzenleyerek, aşının ülkemizde de ücretsiz olması için başlatılan mücadelenin bir parçası olmuş, geçtiğimiz süre boyunca konuyla ilgili farkındalık çalışmaları yapmış, diğer barolara ve Türkiye Barolar Birliği’ne de bu konuda çağrı yapmıştır. HPV aşısı ücretsiz olana dek Mersin Barosu olarak üzerimize düşen tüm yasal sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi bir kez daha yineliyoruz” diye konuştu.

Kılınç: Rahim ağzı kanseri binlerce kadının ölümüne sebep oluyor

Daha sonra sunum yapan Eczacı Cem Kılınç; beslenme, barınma koşulları, çalışma yaşamı, psikolojik etkenler, çevresel etkenler, ideoloji, sağlık hizmetlerine ulaşım olanağı ve medya aracılığıyla toplumda yaratılan algıların kanser riski üzerindeki etkisi hakkında bilgiler vererek bilime inanılması gerektiğine vurgu yaptı.

HPV tipleri, HPV enfeksiyonun oluşumu ve gelişimini anlatan Kılınç, HPV aşısının erken yaşta yapılmasının kanserin önlenmesinde çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Katil aşk değil, sizi 9 yaşın da aşılamayanlardır” diyen Kılınç, “HPV aşısının rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, birçok kanser türüne karşı etkili olmaktadır. Cinsel yaşamı aktif olan kişiler, aşı olmuş olsa bile belirli periyotlarda mutlaka taramandan geçmesi gerekmektedir. Böylelikle erken teşhis sağlanmış olur” ifadesini kullandı.

Dört dava kazanıldı

3 doz aşı olanlar aşıların fiş ya da faturasını ekleyerek kişinin bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğüne dilekçeyle başvuru yaptık. HPV aşısı, devletin ücretsiz olarak yurttaşlara sağladığı aşı ve ilaçların listesi olan sağlık uygulama tebliğinde yer almadığı için SGK bu talebimizi reddetti. Bu aşı her ne kadar sağlık uygulama tebliğinde yer almasa da, tebliğler, yönetmelikler hatta kanunlar, Anayasa’dan ve uluslararası sözleşmelerden daha alt basamaktadır. 

SGK’nın ret gerekçesi, yaşam hakkını ihlal edecek nitelikte ise bu karar yok hükmündedir. SGK bize ret cevabı vererek, sağlık uygulama tebliğinde bu aşı ücretli değil, aşı bedelini size veremem diyerek, hem Anayasa’ya, hem de uluslararası sözleşmeye aykırı davrandı.

Bunun üzerine ilgili SGK’nın il müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş mahkemesinde SGK’ya karşı dava açtık. Davanın konusu, HPV aşısı bedelinin iadesinin davasıdır. Davayı üç doz yaptıranlar için açtık. Bugüne kadar 30 ‘un üzerinde açmış olduğumuz davanın dördünü kazandık. İki davamız reddedildi. Bu davalarda tek dayanağımız bilim olduğu için kimden bilimsel mütalaa alacağımız ve bilirkişi kurulunun doğru oluşturulması çok önemli. Bunlara çok dikkat ettiğimiz takdirde, davalarımız olumlu sonuçlanıyor. Mücadelenin bir parçası olan bu davalar açılmalıdır. HPV aşısının ücretsiz olması için hep birlikte mücadele etmeye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Seminerin soru-cevap bölümünün ardından panelistlere teşekkür plaketi takdim edildi.

Paylaş

İlgili Yazılar